tirsdag 16. mars 2010

Etiopisk honning- og krydderbrød

Google Earth etter en gjørmeoversvømmelse. Hee.

Ja, altså. Jeg har en veldig spesifikk måte å spise det etiopiske honningbrødet på (slik etioperne selv gjør det, stod det i oppskriften). Skjær en skive, rist den perfekt gylden og ha på litt usaltet smør og et tynt lag honning. Jeg får frysninger bare av å skrive det, jeg. Er det ikke rastafarianerne som mener Etiopia er himmel på jord? Jeg vil tro det har en hel del med dette brødet å gjøre.

Dette er en egentlig historie som begynner med koriander, det vil si hele korianderfrø som kan kjøpes billig på innvandrerbutikk og som du knuser selv. De kan hakkes med kniv, en heller rotete affære som ender med at du kommer til å finne biter av korianderfrø på forskjellige steder på kjøkkenet for resten av livet ditt.. Vel, det gjør ikke egentlig noe, men det er råere og bedre å eie en morter!

Korianderfrøene er det som gir sjelen til dette etiopiske brødet, spør du meg. Det inneholder andre krydder også, og honning, og egg og gjær og alle de andre magiske ingrediensene som sammen blir så mye mer. Jeg klarer ikke sette fingeren på det, men det at jeg har laget dette brødet litt for mange ganger i det siste burde nesten være argument nok til at du burde løpe ut på kjøkkenet og sette i gang!

Kjøpt på innvandrerbutikken i Fjordgata i Trondheim til 20 kr. Denne har vart i over ett år og et er masse igjen, som du ser. Alle burde ha et arsenal av all slags krydder hjemme, da har man uendelig med muligheter til billig penge!

Noen viktige ting før du starter: husk å kna deigen lenge. Det er mange som ikke vet at om deigen er klissete, er det ikke fordi du har for lite mel i, men fordi du ikke har knadd nok! Så ta deg god tid og jobb med deigen til den blir smidig og bare liitt klissete. Du har kanskje hørt folk si det er terapeutisk å kna brøddeig med hendene, og det er sant! Det er ganske kult å se det limaktige rotet som klistrer seg til ALT bli en perfekt liten ball på 5-10 minutter. Og hevelsesprosessen.. Magi. Eller, egentlig kjemi, da. Det gjør det ikke mindre fascinerende. Er det rart jeg liker gjærbakst? Skal slutte å snakke nå. Her kommer oppskriften du har ventet på:



Etiopisk honning- og krydderbrød

1 pk tørrgjær for søte deiger
0.6 dl lunkent vann
1 ts sukker

1 stort egg
1/8 ts malt ingefær
1/2 ts malt kanel
1 ss malte korianderfrø
1/4 ts nellik
1 1/2 ts salt

60 gram usaltet meierismør (Jeg er smørnazi, men bare bruk margarin du..)
1 cup eller 2.4 dl helmelk
1/2 cup eller 8 ss honning

4 1/2 cups eller 10.5 dl hvetemel

Visp sammen gjær, sukker og lunkent vann i en liten bolle og la det stå på et lunt sted ca 5 min, til gjæren bobler. Smelt smør, tilsett honning og melk og visp sammen i gryta. Avkjøl til fingervarm temperatur. Visp egget i en stor bakebolle og tilsett krydder og salt. Tilsett smørblandingen og 2 dl mel, visp sammen. Tilsett gjærblandingen, visp sammen. Tilsett melet i 1-2 dl av gangen og rør godt hele tiden. Bruk helst hendene til å kna inn det siste melet og kna deigen godt i minst 5, helst 10 minutter. Deigen skal være myk og litt klebrig. Dekk bakebollen til med plast og/eller kjøkkenhåndkle og la den stå på et lunt sted og heve til dobbel størrelse. (1-2 timer)

Hvis du lager brødet på en søndag der du bare skal sitte og kose deg i sofaen, ha bakebollen på fanget! Det pleier jeg å gjøre. Særlig nå som det har vært vinter bruker deigen lang tid på å heve hvis den står på kjøkkenet, der det ikke er så varmt for tiden (når man prøver å spare strøm).

Når den har hevet, slå knyttneven ned i deigen for å få ut luften og form den til en ball. Denne legges i en smurt keramikkform, gryte som tåler ovn, fordeles i to brødformer eller legges på bakepapir- det er opp til deg! Nå skal den igjen heve til dobbel størrelse. (1-2 timer) Når den har hevet, stekes den på 175 grader på nederste rille i 60 minutter.

Ta den forsiktig ut av ovnen. La det vente i formen i 5 minutter (hvis det er i en form) før du forsiktig tar det ut og lar det avkjøles på en rist.

Nybakt brød skal behandles like forsiktig som egg, sies det, og her er hvorfor: når brødet har en såpass høy temperatur som det har nå, er det svært utsatt for plastisk deformasjon. Herregud, nerdete sagt. Men med andre ord: hvis den får harde støt kan luftboblene klemmes ut slik at brødet blir litt deigete og kompakt. Når Ingrid Espelid skriver at ting skal avkjøles på rist, mener hun det! I learned it the hard way fordi jeg er så utålmodig, men du vil få mye igjen for det hvis du bare venter med å skjære i det i en time.

Sånn skal det se ut! Her har jeg spist halve brødet.. Men det har tatt noen dager, altså, jeg sverger!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar