onsdag 14. april 2010

Hjemmelaget tortellini



Dette er tortellini med valnøtt- og gorgonzolaost-fyll. Med marinerte artisjokkhjerter til. Åhh!

Jeg setter stor pris på det å bruke pasta som fast food. Tørket pasta er billig, godt, og det går fort. Hjemmelaget pasta er også billig, hvis man ser bort fra pastamaskinen, som koster rundt 500. Når man først har kjøpt den, er mulighetene uendelige. Å spise hjemmelaget pasta er som å oppdage pasta på nytt. Det er helt forskjellig fra kjøpepasta, som kan beskrives som glatt, tåler mye, er litt stiv og kompakt i konsistensen. Den hjemmelagede smaker noe, og konsistensen er som silke.

Dessuten vil du bli forbauset over hvordan pastadeigen "oppfører" seg. Den inneholder stort sett egg og mel, og bare den knas litt tåler den utrolig mye! Pasta kan virke som en utfordring, men pastadeigen er din venn. Den kommer ikke til å revne eller klistre seg til alt mulig. Den er rett og slett fin å jobbe med.

Det å kunne lage sin egen fylte pasta gjør sitt for å vekke både kreativiteten og - å gud - appetitten. Det er så goooodt.. Jeg liker å lage fyll med mye smak, også koker de fylte pastalommene i ETT minutt, ikke mer, også spiser jeg de som de er (eller med marinerte artisjokkhjerter og olivenolje, som på bildet over).

Du kan fylle pastaen med akkurat hva du vil, det viktige å huske på er at fyllet skal smake mye og at det skal være så tørt som mulig. Vannete fyll vil gjøre pastadeigen klissete og blaut, slik at det går hull i den. Hvis du vil lage et fyll som du frykter kan bli litt vått, er et tips å tilsette grilljermel eller en annen stivelse som kan suge til seg overskuddsfukt.

Her vil du finne en oppskrift på en basic pastadeig til to personer, pluss oppskrift på fyllet. Også får du en fremgangsmåte for hvordan du lager tortellini (fylt pasta), selvsagt! Denne kan lages uten pastamaskin også, men da blir det mye kjevling.

Pastadeig for to personer

150 gram hvetemel (du trenger mer til knaing og utbaking)
2 egg
1 ss vann
2 ts olivenolje
1/2 ts salt

Pisk det våte + saltet i en bolle. Tilsett hvetemel gradvis. Mengden mel kommer an på størrelsen på eggene. Deigen er først klissete, men kna den til den blir smidig og god å jobbe med (5-10 min). Pakk den inn i plast og la den hvile i kjøleskapet i 1 time. Det er kjedelig å vente, men deigen blir mye bedre å jobbe med når den er kald! Dessuten vil melet trekke til seg overflødig fukt, slik at deigen ikke blir for våt.

Fyll
1/2 beger mascarpone-ost
200 gram kjøttdeig
10 "blokker" frossen spinat, tint (omtrent en håndfull eller to)
1 ss frisk, hakket timian
1 hvitløksfedd
Smak til med revet parmesanost (i mitt tilfelle: MASSE), salt og pepper

Stek kjøttdeig i litt olje og la den renne av så mye som mulig i et dørslag. Klem så mye vann som mulig ut av den tinte spinaten. Tilsett kjøtt, spinat og timian i en bolle. Riv eller finhakk hvitløk oppi. Smak til med parmesan, salt og pepper. Dekk til med plast og sett i kjøleskapet.

Utbakingen
Mel bakebordet. Del deigen i to og klem den litt flat. Ha pastamaskinen på den største åpningen (i mitt tilfelle, 7 mm) og kjør deigen igjennom. Så på et hakk mindre, og et hakk mindre, osv. Strø pastaen gjerne med litt mel mellom hver gang. Deigen kommer til å bli lengre og lengre jo flatere den klemmes, så jeg deler den alltid i to (eller mer!) på tvers underveis. Stopp på nest minste hakk, ca 2 mm. Hvis du vil lage tagliatelle, kan du skjære lange strimler av pastaen for hånd, bruk pizzahjul, for eksempel! Eller så har de fleste pastamaskiner en setting for tagliatelle og spaghetti.

Tortellini
Ta et langt stykke 2 mm-pasta og stikk ut rundinger med pepperkakeform eller en tom blikkboks.
På midten av hver runding, plasser 1/2 -1 ts avkjølt fyll. Pensle med egg som anvist på bildet og brett over den tørre halvdelen. Prøv å få ut mest mulig luft før du lukker igjen ved å trykke med fingrene langs kanten.


Det er vanskelig å få det til 100 % de første gangene, men dette går fint selv om det er litt rynker langs kanten.


Hold tortellinien som på bildet og klem sammen de to snippene forsiktig.


Slik!


Ferdig!

De ferdige tortelliniene pleier jeg å legge på et lett melet bakepapir. Så koker jeg opp masse saltet vann. Det er viktig med all pasta, men spesielt hjemmelaget, at den har god plass når den skal koke. Det er dårlig plass i gryta som forårsaker at pasta klister seg til hverandre.

Tortellini kokes i ett-to minutter.

Når du har laget ferdig tortellinien, men ikke kokt den ennå, kan den faktisk fryses. Frossen tortellini trenger omtrent tre minutter på å bli ferdig. Tenk å lage tortellini en dag man har god tid, fryse det ned, for så å kunne lage seg gourmetmiddag på tre minutter en dag man er sliten eller har dårlig tid! Perfekt!

Å lage hjemmelaget pasta tar kanskje litt tid de første gangene, men det går fortere og fortere for hver gang. Man lærer masse, får eksperimentert litt i matveien, og man får spist et måltid i verdensklasse etterpå. Og hvis man er litt som jeg, tenker man når man spiser: tenk at egg og mel kan bli noe så himmelsk!

1 kommentar:

  1. Flott innlegg. Godt forklart :)
    Jeg har en Kenwood maskin og har kjøpt pastadelen som ekstrautstyr. Har ikke brukt den så mye, men er veldig fornøyd de gangene jeg har.
    Det jeg har lurt på å prøve, er om det kan fungere like bra med spelt-mel. Tåler ikke vanlig hvetemel.
    Klem fra meg

    SvarSlett