tirsdag 6. april 2010

Polenta med lam

Til å være student har jeg sikkert ganske høyt matbudsjett. Å kunne spise variert og spennende mat er noe jeg trenger i livet mitt. Jeg prøver likevel alltid å kjøpe ganske billige ting på innvandrerbutikker: asparges, friske bunter med koriander, presset tofu, babyingefær og hele krydder. Jeg liker den i Olav Tryggvasons gate og den i Fjordgata. På Rema 1000 kjøper jeg gulerøtter, poteter, squash og løk.

Plantains fra innvanderbutikk, 7 kr per stykk.

Når jeg være ekstra spandabel med meg selv kan det hende jeg kjøper fersk fisk, Tropicana juice, parmesan, ekte smør, dyre italienske tomater på boks eller nøtter.

Jeg kjøper som regel dyrere ting for å fremheve de billige ingrediensene jeg bygger hvert måltid på. Det blir som en enkel eksperimentering, lav terskel, umulig å fucke det til noe særlig.

Fransk smør med havsalt. Kjøpte det på grunn av sjarmerende emballasje, kommer til å kjøpe det igjen på grunn av smaken.

Derfor kan du tro jeg var litt nervøs da jeg kjøpte mitt første lammelår til over 200 kroner denne påsken. Det lå i frysen flere dager, og i kjøleskapet i over to døgn for å tine, og jeg gruet meg faktisk litt til å lage det. Det var så mye som kunne gå galt! Jeg kan bruke 30 kroner på å bake et brød 6 ganger for å få det perfekt, men det gjaldt ikke for lammelåret..

Jeg kjøpte et digitalt mattermometer (100-200 kr) med en "probe" (metallpinne) som man skulle stikke inni kjøttet (eller kake, brød, alt man vil vite temperaturen på). Jeg har ønsket meg det lenge, særlig når jeg steiker kylling. Jeg er livredd for å steike det for lite, men nå kan jeg bare lese av 70 grader og vite at det er ferdig.

Uansett- jeg lot meg inspirere av denne marinaden og stekte det på 175 grader til det hadde en kjernetemperatur på rundt 65-70 grader. Det luktet og smakte utrolig godt. Det hadde en syrlig friskhet fra eddiken og tomatene og sitronskallet, og en eksotisk snert fra chiliflak, koriander og spisskummen. Og hvitløk. Masse hvitløk. Siden jeg hadde droppet den klassiske hvitløk og rosmarin-komboen for denne mer midtøst-marokko-hakkepeiling-varianten, tenkte jeg at jeg skulle gjøre tilbehøret tilsvarende interessant. Jeg serverte lammekjøttet med hummus, pannestekt koriander- og yoghurtbrød (oppskrift kommer, gled deg!), grønn salat og ris.

Alt i alt var det et legendarisk måltid og vi spiste til vi nesten sprakk. Restene av lammelåret tilbringte fire dager i kjøleskapet uten problemer før jeg i dag skjærte det resterende kjøttet av beinet. Det ble 1 kg kjøtt! Jeg fryste det ned i 250 grams porsjonsposer. Jeg tenker jeg kommer til å bruke det i curry og moussaka, det er det jeg kommer på nå i hvert fall..

Ja, og så i polenta, som i dag. Polenta er en maisbasert suppe/grøt som spises både sør i USA (der det kalles corn grits tror jeg) og i Italia. Det skal visst være litt vanskelig å lage det "fra bunnen av". Det tar lang tid og mye røring. Jeg har bare prøvd hurtigpolenta, som tar fem minutter. Jeg kjøpte det på Ultra.

Denne oppskriften, i den grad det kan kalles en oppskrift, er inspirert av et måltid jeg spiste i Ungarn. Jeg husker ikke navnet på restauranten, men det var SÅ. GOD. MAT. Jeg bestilte lammelår servert på en seng av polenta som inneholdt en type geitost og urter. Jeg tror det er det beste jeg har smakt i livet mitt, og det er ikke bare noe jeg sier. Jeg klarte å gjenskape en brøkdel av den magien i dag, og det er jeg ekstatisk over!

Ser dette godt ut, egentlig? I alle fall hvis man vet at det smaker godt..

Polenta med lam

60 gram hurtigpolenta
2,5 dl vann
1 ss smør
1 håndfull kjøtt fra lammelår, i terninger
1 ts timian/rosmarin/salvie (eller en blanding av alle tre), helst friske
Parmesan, salt og nykvernet pepper etter smak

Kok opp vann og tilsett salt og polenta. Rør hele tiden. La det koke i 3 min, og rør inn smør. La det stå av steikeplata i 2 min. Tilsett lammekjøtt, urter, parmesan, salt og pepper og spis!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar