mandag 29. mars 2010

Hjemmelagde tacolefser



Denne oppskriften har jeg laget med mamma siden jeg var liten. Dette var en av hennes spesialiteter: Hun lagde lefsene, lagde et krydret kjøttfyll, fylte lefsene med kjøttet og brettet de sammen. Så anrettet hun dem i ildfast form og gratinerte de i ovn med ost på toppen. Det var sånn mat som vi bare hadde på lørdager.

Hun pleide å lage den gjærfrie deigen av kun mel, salt og vann. Hun lot meg stå ved den glohete jernpanna mens hun kjevlet ut hver lefse og la den i panna. Så skulle jeg telle til tretti før jeg snudde den om. Telle til tretti igjen. Ta den ut av panna og på en tallerken der det snart var et tårn av lefser.

Det beste ved disse, som skiller de fra de man kjøper, er lukten og smaken av brent mel. Den høye temperaturen fra panna lager ujevne bobler, og de blir litt ekstra stekt her og der. Det minner faktisk litt om sånn som det lukter av italienske pizzeriaer, der de har steinovn. Hele greia lukter og smaker fortryllende! Det gir så mye mer til tacomåltidet enn når man slenger en pakke Landlord Tortillalefser i microbølgeovnen.

Disse bør spises umiddelbart hvis de skal brukes til taco. Mens du driver og steiker, legg et kjøkkenhåndkle over de som er ferdige. De kan også avkjøles på rist, da blir de sprøere. Man kan da dyppe de i hummus som snacks eller spises som brød til salat.

Hjemmelagde tacolefser
(omtrent 12-15 stk)

7 dl hvetemel (eller 5 dl hvetemel og 2 dl kikertmel)
1 ts salt
3 dl vann

Bland salt og vann i en stor bakebolle. Jobb inn melet 1 dl av gangen, først med visp (de første 2-3 dl), deretter med tresleiv og så med hendene (for den siste desiliteren). Kna deigen godt til den ikke klisser og er smidig, ca 10 min.

Det er viktig å kna deigen lenge her, hvis ikke er det vanskelig å lage tynne lefser. Deigen er knadd nok når den kan strekkes langt ut uten at det blir hull i den.

Del den inn i biter (med deigskraper hvis du har) på ca 50 gram (eller 1/3 knyttneve). Legg dem på et bord med litt avstand mellom hver bit under et fuktig kjøkkenhåndkle (eller fuktig tørkepapir) i 20-30 min. Da blir de lettere å bake ut.

Deigbiter som har hvilt under fuktig kjøkkenpapir.

Sett en stor stekepanne på komfyren og skru på så høy varme som mulig. Mel bakebordet lett og flat ut deigbiten. Du kan bruke en kjevle, eller bare bruke hendene. Det går greit å bruke hendene til å forsiktig strekke deigen hvis den har vært knadd nok.

Her har jeg bare brukt hendene for å lage lefsa. Det er litt deilig, for det betyr mindre oppvask når man ikke bruker kjevle..

Legg den i panna, og steik til den har bobler på overflaten, omtrent 30 sekunder. (Se det an, det varierer fra komfyr til komfyr).

Snu lefsen når den ser omtrent slik ut.

Snu og gjenta på andre siden. Legg på en tallerken under kjøkkenhåndkle.

TACO-TID!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar